‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO Manager retail

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25162
Leerweg:BOL
Niveau:4
Duur opleiding:2-3 jaar
Startdatum: September
Locatie: De Nieuwe Poort Amersfoort

Jij kunt goed organiseren, verkopen en leidinggeven. Je weet wat klanten willen. En je wilt ze zo goed mogelijk helpen. Omgaan met klanten en met personeel vind je leuk. Je neemt graag verantwoordelijkheid. Verder ben je goed in rekenen.

Dit is jouw toekomst

Als manager retail geef je leiding aan een winkel of een afdeling van een winkel. Je bent verantwoordelijk voor de omzet, het winkelaanbod en het personeel. Je zorgt ervoor dat klanten zich welkom voelen. En dat ze goed geholpen worden. Zie je kansen om de winkel te verbeteren? Dan neem je zelf initiatief. Dat heet ondernemerschap!

Zo ziet jouw opleiding eruit

MHBO is een maatwerktraject. Op basis van de intake kijken we of je geschikt bent om je opleiding sneller af te ronden. Bij de opleiding MHBO Manager retail krijg je theorielessen en loop je stage. Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Een studieloopbaanbegeleider helpt je met je studie.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een manager retail precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je beheert goederenstroom en voorraad
 • Je coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit
 • Je geeft leiding aan het organisatieonderdeel
 • Je voert beleid van de organisatie uit

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap. Tijdens je opleiding heb je ook nog keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Commerciële economie
 • Hbo Bedrijfseconomie
 • Hbo Management, Economie en Recht (MER)
 • Hbo Internationaal management
 • Hbo Retail Management
 • Hbo Small business en Retail
 • Nima A/B/C

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen