‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO Juridisch administratief dienstverlener

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25145
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: September
Locatie: De Nieuwe Poort Amersfoort

Jij vindt wetten en regels interessant. Je werkt netjes en precies. En je kunt goed informatie opzoeken. Je ziet snel wat belangrijk is en je kunt plannen. Je bent goed in Nederlands. Je bent betrouwbaar en je geeft informatie die geheim moet blijven niet aan anderen.

Dit is jouw toekomst

Na jouw opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een advocatenkantoor, een makelaar of als medewerker personeelszaken. Of bij een gemeente, een rechtbank of een deurwaarder. Je controleert of mensen zich aan wetten, regels en afspraken houden. Je verzamelt informatie, typt brieven en andere teksten. Ook geef je advies. Je zorgt ervoor dat brieven en bestanden op tijd af zijn en dat juridische procedures goed gevolgd worden.

Zo ziet jouw opleiding eruit

MHBO is een maatwerktraject. Op basis van de intake kijken we of je geschikt bent om je opleiding sneller af te afronden. Bij deze opleiding ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Bij MBO Amersfoort krijg je lessen theorie en praktijk. De praktijklessen zijn vooral projecten die je samen met je medestudenten doet. Natuurlijk loop je ook stage in een bedrijf.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een juridisch administratief dienstverlener precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je hebt klantcontact binnen een juridisch-administratieve dienstverlening
 • Je verricht (juridische) dossierwerkzaamheden
 • Je behandelt (financieel) juridische aanvragen en opdrachten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.202,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Recht
 • Hbo Personeel en Arbeid
 • Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening
 • Hbo MER (Management, Economie en Recht)
 • Hbo Bestuurskunde / Overheidsmanagement

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen