Met je vak bezig zijn tijdens je opleiding

“Ik ben echt van de praktijk. Dat werkt bij mij beter dan vijf dagen les”, zegt een eerstejaars studente van MBO Amersfoort. “In de praktijk komt het sneller in mijn hoofd dan als ik het in theorie hoor.” En zo is het bij veel van onze mbo-studenten. “De gemiddelde student die hier binnenkomt is een doener”, vertelt een instructeur.

Daarom heeft MBO Amersfoort ‘Onderwijs in Bedrijf’. Je leert theorie en praktijk (beroepskennis en beroepsvaardigheden) ín de beroepsomgeving, bijvoorbeeld in een kappersbedrijf, in een garagebedrijf of in een horecabedrijf.

Hoe dan?

Bij MBO Amersfoort word je een echte vakman of vakvrouw, die weet wat er verwacht wordt en die doet wat er gedaan moet worden. Onze instructeurs zijn echte vakprofessionals, ze komen rechtstreeks uit de praktijk. Ze brengen hun actuele kennis over op de studenten. Je leert dus van mensen die weten waar ze het over hebben en die ook meteen voorbeelden kunnen laten zien. Zoals een instructeur van de School voor Toerisme, Recreatie en Evenementen, die ook in de luchtvaart werkt: “Ik vind het enorm leuk om de lucht in te gaan en als ik dan op maandag of dinsdag die studenten weer zie, kan ik vertellen uit eigen ervaring.”

Onderwijs in Bedrijf heet niet voor niets onderwijs in bedrijf. Een groot deel van je opleiding – dus niet alleen tijdens stages – doe je in de praktijk. Daar leer je het vak het best. Aan de ene kant krijg je onderwijs, maar er is ook een bedrijfskant. Er moeten ook inkomsten binnenkomen, zoals in First Class, Leerhotel Het Klooster, Salon de Nieuwe Stad, Garage MBO Amersfoort of AdminCompany. Studenten hebben daar een heel belangrijke rol in, want ze runnen hier een eigen bedrijf. Hoe gaaf is dat!

In het echt

De Garage van MBO Amersfoort is een mooi voorbeeld van onderwijs in bedrijf. In de garage voeren studenten van de School voor Techniek opdrachten uit voor autobedrijven. Het gaat om allerlei reparaties, zoals een koppakking vervangen, de wielen uitlijnen of een auto klaar maken voor aflevering. Studenten leren het hier in het echt. “We zoeken naar veel verschillende reparaties en onderhoud”, vertelt de chef werkplaats. “Niet alle auto’s zijn geschikt voor onze garage. Onze studenten moeten er wel elke keer iets anders aan kunnen doen.”

Een ander voorbeeld is Salon de Nieuwe Stad: in een echte een kapsalon en beautysalon leren studenten het vak. In de salon zijn verschillende schoonheidsbehandelingen te combineren: neem plaats in de nagelstudio, terwijl je haar gekleurd wordt. Of volg een beauty- of make-upworkshop bij studenten. In Salon de Nieuwe Stad zijn klanten meer dan welkom! Daar leren de studenten het meest van. Dat geldt ook voor de andere onderwijsbedrijven.

Meer over Onderwijs in Bedrijf vind je hier. Of bekijk de video:

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen